Italija – Bolonja & Emilija Romanja

Italija – Bolonja & Emilija Romanja

Evropski gradovi, Italija

Italija – Bolonja & Emilija Romanja

Bolonja je sedmi po veličini grad u Italiji i glavni grad pokrajine Emilija Romanja. Najpoznatija je po najstarijem univerzitetu u Evropi, čuvenom bolonjskom univerzitetu, a ujedno ga nazivaju i gradom gastronomije. Stari deo Bolonje prepoznatljiv je po brojnim srednjovekovnim tornjevima i pločnicima u vidu arkada duž većih ulica, a posebnom lepotom pleni najlepša gradska fontana, Neptunova fontana.

Emilija-Romanja – najbogatija među 20 italijanskih regija i jedna od najrazvijenijih regija Evrope – spoj je dve pokrajine, Emilije i Romanje, u dolini reke Po. Iskoristite priliku da obiđete najlepše centre ove regije – Bolonja, Modena, Parma, Ferara, Komakio.

 

 • PROGRAM PUTOVANJA – 6 dana – 3 noćenja

   

  OBILASCI: Bolonja – San Marino – Ravena – Modena – Parma – Ferara  Komakio

   

  PROGRAM PUTOVANJA:

  1. dan BEOGRAD
  Polazak oko 20:00 časa sa Lastine autobuske stanice (proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju prema Italiji.

  2. dan BOLONJA
  Prepodnevni dolazak u Bolonju. Univerzitetska Bolonja je veličanstveni srednjevekovni grad sa renesansnim palatama i arkadama. Centar grada čine dva identična trga, Mađore i Neptuno. Crvenkastosmeđe građevine i levičarska reputacija su Bolonji doneli nadimak ’’La Rossa’’ (Crvena). Zbog svoje bogate kuhinje dobila je nadimak ’’La Grassa’’ (Debela). Po dolasku panoramski obilazak grada: spomenik Neptunu, Bazilika San Petronio, Univerzitet, Due Tori, Palata Banki, Palata Notai, Palata Akursio, Trg Mađore. Nakon obilaska smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

  3. dan BOLONJA – SAN MARINO – RAVENA  BOLONJA
  Doručak. Nakon doručka mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska San Marina i Ravene. Po dolasku obilazak grada: čuvene tvrđave San Marina, bazilika Sv.Marina, Narodna palata…Nakon obilaska slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. Polazak za Ravenu. Po dolasku, obilazak grada: bazilika San Frančesko, mauzolej Gale Placidije (nije predviđen grupni ulazak), Danteov grob, bazilika San Vitale (nije predviđen grupni ulazak)… Nakon obilaska slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. U kasnim poslepodnevnim časovima povratak u Bolonju. Slobodno vreme. Noćenje.

  4. dan BOLONJA – MODENA – PARMA  BOLONJA
  Doručak. Nakon doručka mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Modene i Parme. Modena je treći po veličini grad u pokrajini Emilija Romanja. Posebno je poznata kao rodni grad velikog tenora Lučana Pavarotija, a ujedno je i prozvana „prestonica mašina“ zbog fabrika najpoznatijih italijanskih proizvođača automobila kao što su Ferari, Pagani, Maserati i De Tomaso. Po dolasku, obilazak gradskog jezgra – Duomo, jedna od najlepših romaničkih katedrala u Italiji; Torre Ghirlandina, toranj koji je simbol rivalstva Modene i Bolonje. Nakon obilaska slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. Preporučujemo posetu muzeju Ferarija ili muzeju „Aceto balsamico“. U dogovoreno vreme nastavak putovanja ka Parmi. Parma je drugi po veličini grad u pokrajini Emilija Romanja koji je veoma poznat po proizvodnji čuvenog parmezana i parmske šunke. Po dolasku obilazak centra grada – Trg Garibaldi, romanska katedrala i krstionica iz 11. veka, Episkopska palata….Slobodno vreme. U kasnim poslepodnevnim časovima povratak u Bolonju. Slobodno vreme. Noćenje.

  5. dan BOLONJA – FERARA – KOMAKIO – BEOGRAD
  Doručak. Napuštanje hotela i polazak prema gradu Ferara. Ferara je u 16. veku bila jedan od najvećih centara umetnosti u Italiji, prvenstveno slikarstva i muzike. Obilazak samog gradskog jezgra koji je pod zaštitom UNESCO-a. Gradom dominiraju renesansne građevine među kojima se posebno ističe dvorac vlastelinske porodice d’Este. Nakon obilaska slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska mesta Komakio (Comacchio). Komakio je živopisan ribarski gradić u delti najveće italijanske reke Po. Sagrađen je na oko deset malih ostrva koja su međusobno povezana mostovima vrlo neobičnih izgleda, pa je to razlog što ga mnogi zovu „mala Venecija“. Nakon obilaska slobodno vreme za individualne aktivnosti. U popodnevnim satima povratak u Feraru i nastavak putovanja prema Srbiji. Vožnja kroz Sloveniju i Hrvatsku prema Beogradu.

  6. dan BEOGRAD – Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim časovima. (Kraj usluga)

   Bolonja & Emilija Romanja CENE:

  Paket aranžman / autobuski prevoz, smeštaj i obilasci

  SPECIJALNA PONUDA: Ograničen broj soba

  Opis

  Br. dana

  Termin putovanja

  Hotel

  Ukupna cena po osobi

  Leto

  6 dana

  16.08. – 21.08.2017

  Hotel 3* SPECIJALNA PONDA

  109 €

  RASPRODATO

  Hotel 3*

  129 € IMA MESTA

  Jesen

  6 dana

  13.09. – 18.09.2017

  Hotel 3* SPECIJALNA PONDA

  115 €

  Hotel 3*

  135 €

  Jesen

  6 dana

  08.11. – 13.11.2017

  Hotel 3* SPECIJALNA PONDA

  109 €

  Hotel 3*

  129 €

   

  Aranžman se plaća u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu ProCredit banke na dan uplate.

  Cena iz tabele je u evrima.

  CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

  • prevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu (visokopodni, sa klimom, TV-om i audio opremom)
  • smeštaj u Bolonji (3 noćenja sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama
  • obilaske prema programu (Bolonja, Ferara)
  • troškove organizacije i vođenja aranžmana
  • usluge licenciranog pratioca grupe

   

  CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

  • međunarodno zdravstveno osiguranje za ceo period boravka
   PREPORUKA AGENCIJE JE DA PUTNIK POSEDUJE OVU VRSTU OSIGURANJA
  • gradsku komunalnu taksu za Bolonju – za hotel 3* 1,5 eura po osobi po noćenju (plaća se na recepciji hotela)
  • ulaznice i fakultativne izlete

  .

 • CENE FAKULTATIVNIH IZLETA PO OSOBI (podložne su promenama, minimum za realizaciju izleta je 30 putnika, deca od 2-12 godina ostvaruju popust, deca od 0-2 godine besplatno):

  • San Marino i Ravena – 25 € odrasli / 15 € deca
  • Modena i Parma – 20 € odrasli / 15 € deca
  • Komakio – 15 € odrasli / 10 € deca

   

  NAPOMENE U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA:

  • Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije… Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Fakultativni izleti su organizovani od strane lokalne agencije, ino-partnera Organizatora putovanja. Svu odgovornost prilikom izvođenja fakultativnih izleta snosi ino-partner.

   

  DOPLATA ZA 1/1 SOBU: 40% od cene aranžmana

   

  POPUSTI:

  • deca od 0 – 2 godine besplatno u pratnji dve punoplatežne osobe (imaju sedište u autobusu, nemaju ležaj u hotelu)
  • deca od 2 – 12 godina popust 10% u pratnji dve punoplatežne osobe (imaju sedište u autobusu, imaju ležaj u hotelu)
  • treća odrasla osoba u 1/2+1 sobi popust 5%

   

  SOPSTVENI PREVOZ:

  • CENA ARANŽMANA SE UMANJUJE ZA 40 € (odrasli) i 30 € (deca od 2-12 god)
  • ZA POLASKE OD NOVEMBRA NE POSTOJI MOG UĆNOST UMANJENJA CENE ZA SOPSTVENI PREVOZ
  • pre polaska na put podići u agenciji vaučer, koji mogu tražiti granične vlasti prilikom ulaska u druge zemalje
  • postoji mogućnost dodatnih noćenja uz doplatu u gradovima po izboru (raspitati se u agenciji)

   

   

  OPIS I LOKACIJA HOTELA Smeštaj je u nekom od navedenih hotela do popune kapaciteta:

  HOTEL BEST WESTERN PLUS TOWER HOTEL BOLOGNA 4 http://www.towerhotelbologna.com  

  Nalazi se na liniji graskog prevoza kojim se za oko 20 minuta stiže do Trga Maggiore.

  Hotel ima parking, restoran i bar. Svaka soba ima tuš/WC, SAT TV.

  Doručak – kontinentalni švedski sto

   

  POLASCI IZ DRUGIH MESTA (mora se najaviti prilikom rezervacije aranžmana) :

  • OSTALA MESTA – postoji mogućnost usputnih ulazaka i izlazaka putnika na skoro svim benzinskim pumpama, restoranima i motelima uz autoput Beograd – Zagreb do graničnog prelaza Batrovci (granica sa Hrvatskom)

   

  GRAD

  MESTO POLASKA

  CENA POVRATNOG TRANSFERA

  SUBOTICA

  parking kod radničkog univerziteta

  25 EUR

  NOVI SAD

  parking kod železničke stanice

  15 EUR

  • Cena povratnog transfera je po osobi

  OPŠTE INFORMACIJE

  NAPOMENE U VEZI SMEŠTAJA:

  • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 14:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel ima restoran. Svaka soba ima tuš/WC. Smeštaj iz ove ponude registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji 
  • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata
  • Objašnjenje: kontinentalni švedski sto – manji izbor namirnica i uglavnom je slatki doručak. Uglavnom je zastupljena internacionalna kuhinja
  • U pojedinim smeštajnim objektima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izgled pomoćnog ležaja zavise od mogućnosti smeštajnih objekata, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom standardne veličine tako da je zbog pomoćnog ležaja, trećoj odrasloj osobi odobren popust u iznosu od 5 %.
  • Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta
  • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj…)

   

  OPŠTE NAPOMENE:

  • Proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska
  • Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3 do 4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta
  • Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…)
  • Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije
  • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)
  • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja
  • Rok za prijavu uglavnom zavisi od popunjenosti. Preporuka je da se raspitate o aranžmanu minimum 4 – 8 nedelja unapred
  • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja
  • Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi
  • Putnici koji poseduju inostrani pasoš dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni i dr.) i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave
  • Preporuka je, da se putnici sa novim crvenim pasošima, informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju …) na web-stranici Delegacije Evropske unije u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju Evropske unije
  • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne garantujemo mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE).

   

  • Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja
  • Organizator putovanja je Turistička agencija VIVA, licenca OTP br.107/2016. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Aranžman je rađen na bazi od minimum 75 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska. Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
  • Cenovnik za Bolonju & Emilija Romanju ( sezona 2016/2017 godine) br. 1 od 30.11.2016.

   

  Uz ovaj cenovnik važe opšti uslovi putovanja Organizatora putovanja. Turisticka agencija “ SOLE AZUR“ nastupa u svojstvu posrednika!

  .

 •  

  OPIS I LOKACIJA HOTELA Smeštaj je u nekom od navedenih hotela do popune kapaciteta:

  HOTEL BEST WESTERN PLUS TOWER HOTEL BOLOGNA 4 http://www.towerhotelbologna.com  

  Nalazi se na liniji graskog prevoza kojim se za oko 20 minuta stiže do Trga Maggiore.

  Hotel ima parking, restoran i bar. Svaka soba ima tuš/WC, SAT TV.

  Doručak – kontinentalni švedski sto

   

  .

  1. NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA :

   1. 30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% najkasnije 10 dana pre putovanja

   2. 30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% u jednakim mesečnim ratama čekovima građana (uz doplatu od 1,5 % po mesecu, na deo koji se plaća odloženo) najkasnije do:

   Za polaske od 01.04. do 01.06.2017…………………………….15.08.2017

   Za polaske od 01.06. do 01.10.2017…………………………….15.12.2017

   Za polaske od 01.10. do 01.02.2018…………………………….15.04.2018

   3. platne kartice (Visa, Dina, Master, Maestro, American Express)

   4. 30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% do 6 jednakih mesečnih rata BEZ KAMATE – ovaj način plaćanja važi samo za korisnike kreditnih platnih kartica Banke Inteza (Visa, Master i American Express) i direktne prijave i uplate u turističkoj agenciji

  .