Bugarska 2020

Turizam u Bugarskoj doživljava ekspanziju u 21. veku, kada su na primorju izgrađeni brojni hoteli i kompleksi, kojima Bugarska ozbiljno počinje da konkuriše turistički poznatijim komšijama poput Grčke i Turske. Istočnu obalu Bugarske, dugu 380 km, zapljuskuje Crno more. Mirna i čista voda, ali nešto manjeg saliniteta, plave boje sa dnom koje se postepeno spušta ka dubini, su glavne karakteristike Crnog mora. Po legendi, dobilo je naziv zbog čestih brodoloma koji su se dešavali u prošlosti, a po drugoj teoriji zbog velikih dubina i tamne boje u središtu ovog mora.

Sunčev Breg je smešten u južnom delu crnomorskog primorja. Pruža se duž prelepog, polukružnog zaliva okrenutog ka istoku. U zaleđini grada se završava impozantni venac balkanskih planina i stvara prelep ambijent. Na jugu se nalazi antički grad, Nesebar, arhitektonski i istorijski spomenik bugarske i svetske kulturne baštine. Tokom godine u samom gradu boravi jako mali broj stanovnika ali tokom letnjih meseci na hiljade turista poseti ovaj gradić koji se proteže duž plaže duge više od pet kilometara.

Obzirom da je izrazito turističko mesto ponuda aktivnosti za turiste je impozantna. Od velikog izbora aktivnosti na vodi, paintbola do noćnog provoda, čak je i nekoliko svetskih televizijskih kuća poput BBC i Chanel 4 snimali svoje serije i filmove u ovom popularnom Bugarskom letovalištu.

Klima crnomorskog primorja je maritimna sa tipičnim toplim i suvim letima, ali ne pretoplim. Za ovo popularno letovalište važi da ima posebno prijatnu klimu, jer se tu dodiruju mediteranski topao vazduh i svež planinski koji posebno pogoduje osobama sa respiratornim problemima. Sunčev Breg je dobitnik “Plave zastave”, prestižne nagrade za kvalitet i čistoću plaže. Ovo je jedno od retkih mesta na kome se mogu videti peščane dine u južnijim delovima.

Kombinacija zelenih šuma sa plažom, morem i netaknutom prirodom, čine ovo letovalište idealnom destinacijom za odmor.

Nesebar je danas značajno turističko odredište i letovalište sa dosta velelepnih hotela i velikim “Sunčevim Bregom” koji se nalazi nekoliko kilometara severno uz obalu. Nesebar predstavlja najveću turističku oblast na bugarskom primorju sa preko 600 hotela sa preko 200 000 kreveta.

Nesebar predstavlja jedno od najpopularnijih letovališta na Crnom moru Bugarske obale (Na bugarskom jeziku: Černomorie, Chernomorie). Najveću atrakciju ovog predivnog primorskog mesta predstavlja stari grad (9000 godina), smešten na malom poluostrvu. Najveći broj starih građevina je iz peroida između 11. i 14. veka, a skoro sve crkve su urađene tzv. “pitoresknim” stilom, sa zidovima ukrašenim stubovima, keramičkim ornamentima i lukovima. Fasade nekih crkava spadaju među najbolje očuvane na Balkanu i ostavljaju posetioce bez daha. Najstarija je crkva Svetog Jovana Krstitelja iz 10. veka. Nesebar je UNESCO uvrstio u spisak  Svetske kulturne baštine 1983 godine. Danas je starom gradu vraćena originalna, romantična atmosfera uskih uličica, malih trgova, dvospratnih kuća, čiji je donji sprat urađen u kamenu, a gornji u drvetu. Posetioci ovog čarobnog mesta mogu da se opuste u nekoj od brojnih taverni, pabova i kafića.

Na prostoru Nesebara preovladava mediteranska klima. Leta su veoma topla, a zime blage sa malim brojem padavina. Prosečna godišnja temperatura iznosi 12, 7 stepeni celzijusa.

Zlatni Pjasci
Naziv potiče od stare legende po kojoj su pirati zakopali blago na obali severno od Varne. Zemlja se osvetila banditima tako što je pretvorila blago u pesak boje zlata. Po tom predivnom pesku je ovo prestižno letovalište i najpoznatije. Letovalište se nalazi na 18 km od Varne, u blizini Nacionalnog parka i okruženo je zelenim brežuljcima. Poznato je i po brojnim termo – mineralnim izvorima u blizini, koji su bili poznati još u vreme Rimljana na ovim prostorima. Plaža je duga 3,5 km i široka i do 100 metara. Zlatni Pjasci su pravi izbor i za one koji su ljubitelji plaže i sunca i za one koji vole da razgledaju kulturno – istorijske spomenike koji se nalaze u blizini. Letovalište nudi sjajne uslove za rekreaciju, zabavu, sportske aktivnosti i banjski turizam.

... na Vama je samo da odaberete ...

Kursna lista

1 €
117,5796
27.10.2020.
Banca Intesa letovanje 2015

Pretraga