Grčka

Grčka je država jugoistočne Evrope, smeštena na kraju Balkanskog poluostrva. Graniči se sa Bugarskom, Republikom Makedonijom, Albanijom i Turskom. Povrsina 131.997 km2. Grčka je zemlja razuđenih obala u dužini od oko 15.000 km. Zapljuskuju je tri mora: Sredozemno, Egejsko i Jonsko, a tu su i regionalna mora, kao sto su Ikarijsko, Eubejsko, Mirtinsko, Trakijsko i dr. Grčke obale su veoma čiste i veliki broj plaža, naročito na ostrvima, nosi oznaku blue flag (plava zastava – oznaka za nagrađenu i u ekološkom smislu čistu obalu).

Stanovnistvo od oko 11 miliona stanovnika čine 90 % pravoslavne hrišćanske veroispovesti, a preostali su katolici i muslimani. Glavni grad Atina, koja zajedno sa Pirejom, ima oko 5 miliona stanovnika.

Prosečna dnevna temperatura u junu i septembru je oko 28 C (noćna oko 20 C), u julu i avgustu oko 34 C (noćna oko 22 C). Na egejskim i jonskim ostrvima duvaju konstantni vetrovi (maltemi), koji donose osveženje, tako da je klima vrlo prijatna i u toku dana i tokom noći.

Lokalno vreme je plus 1 sat u odnosu na vreme u Srbiji. Valuta je evro. Rent a car – Svi gosti, koji planiraju da iznajme auto, obavezni su da ponesu važeću međunarodnu dozvolu.

Grča se smatra kolevkom zapadne civilizacije i rodnim mestom demokratije, zapadne filozofije, Olimpijskih igara, zapadne književnosti, političkih nauka, važnih naučnih i matematičkih principa… i upravo zbog toga zauzima posebno mesto.

Ovo su samo neke informacije koje smo spremili za vas, jer SA NAMA JE ODMOR … PRAVO UZIVANJE!!!!!

... na Vama je samo da odaberete ...

Kursna lista

1 €
117,5791
05.03.2021.
Banca Intesa letovanje 2015

Pretraga

Olga
do
-20%

Olga

Bez zvezdica

Olga, Toroni LETO 2020 Nalazi se na najlepšem delu plaže. Studiji i apartmani su u glavnoj ...