Krit - LETO 2020

Sa površinom od 8.261km2 ostrvo Krit je najveće ostrvo u Grčkoj i peto ostrvo u Mediteranu posle Sicilije, Korzike, Sardinije i Kipra. Nalazi se na raskrsnici tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike i zapljuskuju ga tri mora Libijsko, Egejsko i Jonsko. Zapadni deo Krita poznat je po divnim peščanim plažama, atraktivnim predelima (kanjon Samaria, Elafonissi, Balos…).Turistička mesta Amudara I Kokini Hani nalaze se u blizini glavnog grada Herakliona.Hersonisos I Malja su poznati po burnom noćnom životu I dugim peščanim pažama.Stalida I Agios Nikolaos porodična mesta sa lepim pesčanim plažama.

Hanja (Chania) jedno od najživopisnijih mesta na ostrvu, kome tragovi prošlosti daju poseban šarm. Do 1972. Hanja je bila glavni grad Krita. Danas je drugi po veličini, glavni grad istoimene oblasti i najveći grad zapadnog Krita, sa oko 60.000 stanovnika. Od aerodroma u Akrotiriju udaljen je 14 km. U minojsko doba Kidonija, kako se tada nazivala Hanja, bila je važan grad-palata koji je kasnije nastavio svoj razvoj u antičko doba, pod rimskom, vizantijskom, venecijanskom i turskom vlašcu. Hanja je dva grada u jednom. Šetnja starim srednjevekovnim delom grada u kome su prodavnice suvenira i taverne na otvorenom iz kojih dopiru zvuci buzukija, kao i novim delom grada sa velikom lukom, venecijanskim svetionikom, džamijom, i kucama iz venecijanskog i turskog perioda, putovanje je kroz istoriju Krita. Na samo 10 km od Hanje nalaze se turisticka mesta Kalamaki, zatim sledi Agia Marina i Platanjas gde je sve podredeno letu, suncu i moru, a karakterišu ih dugacka pešcana plaža, hotelski kompleksi i moderni noćni klubovi.

Retimno je treći po veličini grad na Kritu, posle Herakliona i Hanje. Ali je dosta različit od ova dva grada. Retimno kombinuje šarm starog grada sa prelepom dugom peščanom plažom. Ovaj grad je dosta toga zadržao i od turaka i od vanecijanaca koji su boravili ovde zbog toga odiše nekom romantikom. Z ovaj grad se može reći da je jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova. Venecijanska utvrđenja romantično se mešaju sa pravoslavnim i katoličkim crkvama, dzamijama, veličanstvenim dvorcima venecijanske arhitekture, kaldrmisanim stazama koje stvaraju magičnu atmosferu i podsećaju na turbulentnu proščost ovog grada.

Cenovnik Krit Hanja leto 2020

Cenovnik Krit Heraklion avion 1 leto 2020

Cenovnik Krit Heraklion avion 2 leto 2020

 

... na Vama je samo da odaberete ...

Kursna lista

1 €
117.5880
22.09.2020.
Banca Intesa letovanje 2015

Pretraga