Didim

Didim / Turska

Didim je još jedan biser Egejskog mora, nalazi se na oko 100 km severno od Bodruma, u oblasti Altinkum, na severnoj obali zaliva Guluk. Sama reč altinkum znači zlatni pesak, a svako ko se nađe na mestu gde se susreću dve glavne plaže, videće da je oblast sa pravom dobila taj naziv. Poznat je po dugim peščanim plažama, čistom moru, drevnim ruševinama i mikroklimi. Ova oblast ima preko  300 sunčanih dana godišnje.

 

Didim je bio naseljen još u neolitskom periodu, osnovan je kao kolonija Krita, a zatim Mikena u 16. Veku pre nove ere. Kasnije su ga opsedale mnoge kulture. Nekadašnje jonsko svetilište Didima, dom je hramu posvećenom bogu Apolonu, jednom od najlepših predstavnika jonskog stila gradnje. U samom podnožju hrama se nalazi i čuvena glava meduze. Nedaleko od Didima je drevni grad Milet, jedan od najznačajnijih antičkih gradova, iz kog su potekli neki od najvažnijih filozofa stare Grčke, poput Talesa i Anaksimena, a danas je nezaobilazan arheološki lokalitet.

 

Najčuvenija plaža u Didimu je takozvana Prva plaža koja zauzima gotovo celu dužinu grada, zatim sledi Druga na samom kraju ove oblasti i Treća koja se nalazi van grada. Sve tri su pokrivene sitnim, zlatnim peskom i pružaju nezaboravan ugođaj, a vaš boravak će biti upotpunjen posetom brojnim restoranima, kafeima i prodavnicama.

 Možda ćete biti zainteresovani i za