Sicilija

Sicilija / Italija

Sicilija je najveće ostrvo na Mediteranu pripada Italiji, ali je kao zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života. Ona je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, saraćenskim (arapskim), španskim nasleđem. Sicilija je jedinstvena i u šarolikom i raskošnom mediteranskom svetu jer je u sebe primila i severnije evropsko nasleđe, prvenstveno normansko. Sicilijanci, ponosni što je njihovo ostrvo poznato širom sveta, kažu da Sicilija nema potrebe da se poredi sa drugim mestima, ona je autentična. Zato se ne kaže da je Sicilija nalik nečemu, već da nešto podseća na Siciliju.

Ostrvo koje odlikuju prirodne lepote, istorijski spomenici, a domaćini puni života, otvoreni i druželjubivi, pruža mnogo mogućnosti za prijatan i kompletan odmor, obilazak prelepih primorskih gradova, izlete na Etnu i okolna ostrva, lekovite vode u banjskim centrima, noćni provod, koncerte na otvorenom, predstave u pozoristima iz antičkog doba.

Sicilija kao destinacija za odmor nije privlačna samo zbog prelepih plaža, ona pruža priliku da se upozna jedinstveni deo evropske civilizacije i prirodnog bogatstva, kao što je jedini živi vulkan u Evropi – Etna. Smatra se velikim muzejem arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevinama jedinstvene normansko-arapsko-vizantijske kulture i loklanog, sicilijanskog baroka. Mnogi hoteli na Siciliji su kao muzeji, smešteni u vilama i palatama sa bogatom istorijom.