Tunis

Tunis je najmanja i najsevernija afrička država smeštena u severozapadnom delu najtoplijeg kontinenta. Sa severa i istoka, njegove obale zapljuskuju vode Sredozemnog mora dužinom od oko 1.300 km, na zapadu  graniči se sa Alžirom, a na jugoistokuistoku s Libijom. Oko 40 odsto južne i jugozapadne teritorije pokriva pustinja Sahara. Planinski venac, deo istočnog Atlasa, dijagonalno preseca zemlju i deli pustinjsku od mediteranske klime.
U Tunisu turisti mogu posetiti istorijske spomenike poput ostataka drevne Kartagine, rimski amfiteatar u El Džemu i Nacionalni muzej Bardo s najvećom kolekcijom rimskih mozaika, potom izuzetna gradska arhitektura arapsko-andaluzijskog stila u Sidi Bu Saidu, spomenici kulture, od kojih su neki jedinstveni na afričkom tlu, neobične berberske kuće ukopane u meki pustinjski peščar, mogu se probati razna nacionalna jela tradicionalne kuhinje Berbera, čuveni kus-kus ili francuski bageti, kroasani i sirevi, italijanska pasta uz slušanje italijanskih kancona..

Letnja sezona u Tunisu traje tokom cele godine zbog mediteranske klime. Sunce, plaže, more, pesak, kamile, pustinja, udobni hoteli su prve asocijacije za putovanje u Tunis.

GAMART (GAMMARTH) letovalište na obali Sredozemnog mora, nalazi se na 15 km severno od Tunisa, pored gradića La Marsa. Nekada malo ribarsko selo, od druge polovine XX veka razvija se u elitno predgrađe sa raskošnim vilama i rezidencijama, vrhunskim hotelima, restoranima, prodavnicama i galerijama. U njegovoj blizini nalaze se ruševine drevne Kartagine i mondenski Sidi Bu Said.

HAMAMET (HAMMAMET)  (arap. mesto za kupanje).Staro gradsko jezgro čini medina iz XV veka, izgrađena na stenama uz obalu mora. Unutar izuzetno očuvanih zidina nalazi se lavirint popločanih uličica i uskih prolaza, a u njemu kuće meštana i brojne prodavnice i galerije. Postoje i dve turističke zone: Hammamet Nord  koji se na severu proteže sve do Nabela, poznat po lepim peščanim plažama, i na jugu, udaljen 9 km od centra grada,  JASMIN (YASMINE) HAMAMET, moderna turistička zona, projektovana po uzoru na poznata letovališta na Mediteranu, sa novosagrađenom medinom (u kojoj su smešteni bazari,butici, restorani i poslastičarnice), marinom do koje možete prošetati lepom promenadom dužine oko 3 km i zabavnim parkom Carthage Land.Postao je jedna od najpopularnijih i najtraženijih destinacija za odmor na Sredozemlju.

SUS (SOUSSE) Danas je Sus treći grad po veličini u Tunisu u kome živi oko 900.000 stanovnika, a  predstavlja turističku prestonicu zemlje. Duž lepih peščanih plaža nalaze se mnogobrojni hoteli, a grad je poznat i po medini iz IX veka, jedna od najbolje očuvanih tvrđava u Tunisu, sa koje se pruža divan pogled na čitav grad.

PORT EL KANTAUI (PORT EL KANTAOUI)  Udaljen je 6 km severno od Susa. Letovalište građeno od 1979. godine kao velika turistička zona oko marine u kojoj istovremeno može da se usidri preko 300 jahti. Arhitektura, iako moderna, oslanja se na tradicionalnu arhiktekturu Tunisa, sa belim kućama ukrašenim tirkiznoplavim vratima i prozorima. Hoteli su građeni u istom stilu duž obale blistavo čistog mora, na peščanim plažama sve do grada Susa. Zbog dugačkih plaža, sadržajnih hotela i bogatog noćnog života, Port El Kantaui je postao omiljena destinacija za porodični odmor i odmor mladih tuista.
Port je uređen i čist, potpuno prilagođen turistima, sa puno zelenila i cveća, idealan za šetnje. U marini se nalazi veliki broj prodavnica, kafića, restorana i čuvena fontana sa svetlosno – muzičkom koreografijom. Taksijem ili lokalnim prevozom se lako i brzo stiže do Susa, ali i do Hergle, malog berberskog sela sa nekoliko odličnih restorana i poslastičarnica i očuvanim lokalnim načinom života.

SKANES  Mirna turistička zona smeštena nadomak dva grada, Monastira na jugu i Susa na severu. Ima niz dobrih hotela bogatog sadržaja. Skanes je pravo mesto za porodični odmor, za putnike koji žele odmor u tihoj  atmosferi, uz ogromne maslinjake koji ovom regijom dominiraju još od perioda Rimljana. U turističkoj zoni nalaze se prodavnice suvenira i kafići, a obilazak je moguć i kočijama koje čekaju ispred hotela. Taksijem ili lokalnim prevozom lako i brzo se stiže do Monastira i Susa.

MAHDIJA (MAHDIA) Mali obalski grad nalazi se južno od Monastira, na uskom poluostrvu, koje je od ostatka kopna, na najužem delu, odvojeno jedinom gradskom kapijom, Skifa el Kahla.Mahdia je uspela da sačuva šarm lokalnog, mirnog tunižanskog mesta. U luci Mahdije je snimano nekoliko scena filma Engleski pacijent. Odlična je polazna tačka za upoznavanje centralnih i južnih delova Tunisa. Turistička zona se pruža uz predivnu peščanu plažu severno od grada I u ponudi ima kvalitetne i sadržajne hotele

... na Vama je samo da odaberete ...

Kursna lista

1 €
121.1583
16.11.2018
Banca Intesa letovanje 2015

Pretraga