Karpatos

Karpatos / Grčka

Ostrvo Karpatos pripada arhipelagu Dodekanez u južnom delu Egejskog mora. Obala ostrva je srednje razuđena, sa mnogo malih plaža. Klima na ostrvu je sredozemna sa dugim, sušnim letima i blagim i kišovitim zimama. Karpatos je podeljeno na 10 mesta i sva su građena u tradicionalnom stilu. Na jugoistoku se nalazi glavni grad i glavna luka - Karpatos ili Pigadija. Grad je okružen mestima Menetes, Arkasa, Aperi, Volada, Otos i Piles. Na severu se mogu naći mesta Mesori, Spoa i Olimpos, a poslednje mesto je poznato po folkloru i tradicionalnoj arhitekturi. Postoje dve luke na ostrvu, jedna je u glavnom gradu, a druga je Diafani, na severu ostrva u blizini Olimposa.

Aerodrom na Karpatosu je smešten u južnom delu, u oblasti Afiartis. Do susednih ostrva se može doći avionom ili trajektima. Trajekti voze do i od luke Pirej (preko Krita i Rodosa). Plaže Karpatosa mogu se podeliti u 4 grupe. Prvu grupu čine plaže na istočnoj obali ostrva koje su manje, šljunkovite, bez vetra, a najpoznatije su Karpatos beach, Apela, Kato Latos, Achata. U drugoj grupi nalaze se plaže na jugu ostrva u blizini aerodroma, karakteristične po sitnom belom pesku, a najpoznatije su Damatria, Diakoftis, Đavolja plaža, Agriopotamos (nudistička plaža). U trećoj grupi nalaze se peščane, vetrovite plaže u zapadnom delu ostrva, dostupne samo kada duvaju slabi vetrovi, a najpoznatije su Finiki i Arkasa Leucadius. Četvrtu grupu čine plaže na severu ostrva, a do njih se može doći čamcima ili terenskim vozilima, i najpoznatije su: Diafani, Vananda i Forokli.

Karpatos hoteli 

Karpatos 2024 - Provedite leto na ovom prelepom ostrvu, nađite smeštaj po vašoj meri! Pogledajte našu bogatu ponudu hotela od 3 do 5 zvezdica, u aranžmanima avionom. Proverite i naše first minute i last minute ponude: Karpatos Leto 2024. Karpatos Avionom. Karpatos Grcka ostrva. Karpatos Aranzmani.

 Možda ćete biti zainteresovani i za